Informatie over Darmklachten
Darmklachten komen veel voor en kunnen uiteenlopende klachten hebben. De darmen spelen een cruciale rol voor jouw gezondheid. Een gezonde darmflora betekent een goed immuunsysteem en een gezonde gezondheid. Jouw darmen spelen een rol bij jouw spijsvertering, immuunsysteem en de productie van neurotransmitters, die de invloed van jouw stemming en energie bepalen.
Orthomoleculaire therapie biedt een aanpak om darmklachten te verlichten en daarmee de darmen te ondersteunen door de juiste voedingsstoffen en advies over leefstijl.
Hoe ontstaan darmklachten?
De orthomoleculair therapeuten van Holi FIT kijken naar de oorzaak achter de darmklachten en richten ons op het herstellen van de balans in de darmflora, verminderen van ontstekingen en het bevorderen van een gezonde spijsvertering. Alleen welke factoren veroorzaken dat jij darmklachten ervaart? Dit kan verschillende factoren hebben en is vaak een combinatie van voeding, leefstijl, genetische aanleg en omgevingsfactoren. Hier zijn enkele factoren die darmklachten kunnen veroorzaken:
Ongezonde voeding: Een voedingspatroon dat rijk is aan bewerkte voedingsmiddelen, zoals suiker, ongezonde vetten en weinig vezels, kan leiden tot een verstoring van de darmflora en kan spijsverteringsproblemen veroorzaken. Daarnaast kunnen gluten, lactose, transvetten en kunstmatige toevoegingen ook darmklachten veroorzaken.
Stress en emotionele belasting: Stress heeft een directe invloed op de darmen. Door stress maken het lichaam hormonen en neurotransmitters aan die de darmmotiliteit en -functie kunnen verstoren, wat kan leiden tot klachten zoals diarree, constipatie en PDS (prikkelbare darm syndroom). Is er sprake van langdurige stress, dan kan de darmwand verzwakken en is er een verhoogde kans op het ontstaan van een lekkende darm (leaky gut).
Disbalans in de darmflora (Dysbiose): Ons darmflora is een complexe gemeenschap van bacteriën die helpen bij de spijsvertering en ons afweersysteem te ondersteunen. Een disbalans in deze bacteriën kan leiden tot klachten, zoals opgeblazen gevoel, gasvorming, diarree en constipatie. De meest voorkomende oorzaken van een dysbiose zijn: antibioticagebruik, slechte voeding, stress en/of onvoldoende vezelrijke voeding.
Voedingsintoleranties en allergieën: Intoleranties voor bepaalde voedingsmiddelen, zoals gluten, lactose en fructose kunnen darmklachten veroorzaken. Waarbij voedselallergieën (zoals glutenallergie bij coeliakie) het immuunsysteem activeren en kan leiden tot ontstekingen in de darmen en ernstige klachten.
Lekkende darm (leaky gut): Bij een lekkende darm zijn de darmwandcellen (tight junctions) minder goed met elkaar verbonden, waardoor schadelijke stoffen en onverteerde voeding deeltjes in de bloedbaan terechtkomen. Dit kan leiden tot ontstekingen en immuunreacties en zorgt voor klachten als vermoeidheid, buikpijn, voedselintoleranties en zelfs allergieën. Oorzaken voor een lekkende darm zijn stress, voeding, chronische ontstekingen en toxines.
Chronische ontstekingen: Bij aandoeningen zoals Colitis Ulcerosa en de ziekte van Crohn veroorzaken ontstekingen in het spijsverteringskanaal chronische darmklachten. Deze ontstekingen kunnen leiden tot symptomen zoals buikpijn, diarree, gewichtsverlies en vermoeidheid. Ook laaggradige ontstekingen, bijvoorbeeld door een lekkende darm, kunnen bijdragen aan aanhoudende darmklachten.
Hormonale veranderingen: Hormonale schommelingen, zoals tijdens de menstruatiecyclus, zwangerschap, menopauze, kunnen invloed hebben op de darmwerking. Dit kan leiden tot klachten zoals constipatie en/of diarree. Ook een disbalans in de werking van de schildklier kan invloed hebben op de darmwerking, waardoor darmklachten kunnen ontstaan.
Gebrek aan beweging: Beweging stimuleert de darmwerking. Een gebrek aan fysieke activiteiten kan leiden tot een trage darmwerking, waardoor constipatie en een opgeblazen gevoel een gevolg kunnen zijn.
Medicatiegebruik: Bepaalde medicijnen, zoals antibiotica, NSAID’s (zoals ibuprofen), maagzuurremmers en opioïden, kunnen invloed hebben op de darmflora, de darmwerking en de darmwand. Hierdoor ontstaat er een disbalans in je darmflora en kan leiden tot spijsverteringsproblemen.
Genetische aanleg: Genetische factoren spelen een rol in de darmgezondheid en kunnen een aanleg voor aandoeningen zoals coeliakie, lactose-intolerantie, PDS of inflammatoire darmziekten zoals de ziekte van Crohn hebben.
Verstoorde slaap- en dagritme: Onze darmen hebben een eigen ritme en zijn nauw verbonden met je slaap-waakritme. Is er sprake van slaapgebrek en/of een onregelmatige slaapcyclus, dan kan het leiden tot darmklachten zoals constipatie en PDS.
Voorbeelden van darmklachten opgesomd:
Door darmklachten kun je last hebben van:
Opgeblazen gevoel
Winderigheid
Diarree (meerdere keren op een dag naar het toilet)
Constipatie (minder dan 1 keer per dag naar het toilet)
Diarree en obstipatie afgewisseld
PDS ‘Prikkelbaar darmsyndroom’
Leaky Gut, ‘Lekkende darm’
SIBO, ‘Small Intestinal Bacterial Overgrowth’ (overgroei aan bacteriën in de dunne darm)
Ziekte van Crohn
Darmklachten, en nu?
Orthomoleculair therapie kijkt naar de oorzaken achter jou darmklachten en richt zich op het herstellen van de balans in de darmflora, het verminderen van ontstekingen en bevorderen van een gezonde spijsvertering. Enkele pijlers van deze aanpak zijn:
Darmflora in balans brengen
Conditie van de darmwand verbeteren
Voedingspatroon aanpassen op het individu
Voedselintoleranties en triggers vermijden
Verminderen van ontstekingsbevorderende voedingsstoffen
Verhogen van ontstekingsremmende voedingsstoffen
Ondersteuning van spijsverteringsenzymen
SIBO, ‘Small Intestinal Bacterial Overgrowth’ (overgroei aan bacteriën in de dunne darm)
Ziekte van Crohn
Dit zijn enkele voordelen van orthomoleculaire therapie bij Holi FIT als je darmklachten hebt.
Wij bieden een persoonlijke, natuurlijke en vaak effectieve aanpak voor verbeteren van de darmgezondheid. Door gebruik te maken van verschillende behandelmethodes als de FIT Scan, Bloedonderzoek en DNA onderzoek, om jouw darmklachten in kaart te brengen. Waardoor we kijken naar de oorzaak van de klachten en met de uitkomst een persoonlijk gezondheid- en leefstijlplan op maat maken voor jou.
Het doel is om de gezondheid van de darmen te ondersteunen en zo de algehele gezondheid en welzijn van jou te bevorderen. En dit doen wij door advies te geven over voeding, voedingssupplementen, beweging, slaap, ontspanning en stressmanagement.
Ons team van orthomoleculair therapeuten staat klaar om je te begeleiden op weg naar een gezonder en fijner leven zonder darmklachten. Door onze holistische benadering, advies en persoonlijk gezondheid- en leefstijlplan, zorgen wij ervoor dat jouw darmen weer in balans zijn!
Ervaar jij darmklachten en zou je hier graag vanaf willen? Wacht dan niet langer en plan nu een afspraak in voor een consult.
of neem contact met ons op